Snel naar

 

- kennismaking

- openingstijden

- spoed

 

Bel voor info of afspraak

033 -472 18 27

ABC voor Dieren
Dierenkliniek
naar de sitemap van ABC voor Dieren

privacy

volg ons

VOLG ONS

sitemap

Volg ABC voor Dieren op twitter
volg ABC voor Dieren op facebook

Verhalen

Bier als medicijn

 

Maandagavond, mijn dienstavond, dan gebeurt er altijd wel iets geks. En zo ook nu weer.

Er wordt in paniek gebeld. De hond heeft laminaatreiniger gedronken, misschien wel een halve emmer. Daarna is de hond, een boxer, heftig gaan braken. De eigenaar heeft hem heel veel water gegeven en daarop braakte hij alles weer uit.

Helaas heeft hij daarna een epileptische aanval gekregen. Dus advies gegeven om snel te komen en natuurlijk de fles laminaatreiniger mee te nemen.

 

Kort daarna komt een wat suffe boxer binnen in de praktijk, slingerend op zijn benen en met het schuim op zijn bek. Hoe kan het dat een hond op maandagavond 22.00 uur dit gedronken heeft. Gelukkig legt de eigenaar me uit hoe het gegaan is.

Ze hadden bedacht dat ze het laminaat in huis wilden schoonmaken (‘s avonds om 22.00 uur?). Ze hadden het middel opgelost in een emmer water. Daarop bedachten ze, dat ze trek hadden in patat. Pa en ma zouden dat gaan halen. En de dochter van ongeveer 15 jaar oud zou op de hond letten, want die had al eerder geprobeerd van de oplossing te drinken. Dus ouders weg en dochter dacht even een sigaretje buiten te roken. En toen had de boxer kans gezien lekker van de oplossing te lebberen.

 

Maar het gaat nog gekker worden. Ondertussen hebben we het Nationale Vergiftiging Centrum gebeld. Die kon ons vertellen dat er een glycol verbinding in de laminaatreiniger zat. Deze stof gaat zich hechten aan bepaalde receptoren in lever, nier en hersenen en richt daar ernstige schade aan. Er is geen tegengif, maar je kunt deze stof van de receptoren vervangen door een andere (minder schadelijke) stof dat wil zeggen: hij moet een infuus met een lage dosis............alcohol.

 

De eigenaar had aangegeven dat hij niet veel te besteden had, het avondconsult was al het maximum. Gelukkig zijn we goed in meedenken. Na veel gereken was ik eruit hoeveel alcohol er nodig was. De eigenaar en hond zagen eruit alsof ze wel een biertje lustten en ook dat het in huis voorradig was. In plaats van een infuus, moest deze boxer maar legaal aan het bier: 6 flesjes. De eigenaar wist zeker dat de hond bier lustte!!.

 

Twee dagen erna belde hij: de hond had het bier opgedronken, was dronken geworden, leek de dag erna geen kater te hebben en……jawel, deze hond heeft het gered met bier als medicijn.

 

Gepco van Bokhorst

 

 

Verhalen

Gepco van Bokhorst dierenarts ABC voor Dieren
kat
hond