Snel naar

 

- kennismaking

- openingstijden

- spoed

 

Bel voor info of afspraak

033 -472 18 27

ABC voor Dieren
Dierenkliniek
naar de sitemap van ABC voor Dieren

privacy

volg ons

VOLG ONS

sitemap

Volg ABC voor Dieren op twitter
volg ABC voor Dieren op facebook

Hond

Pijnloos steriliseren met behulp van een kijkoperatie: laparoscopie

 

De voordelen zijn duidelijk: door slechts 2 piepkleine openingen in de buikwand wordt de hond geopereerd. Doordat er volledig met instrumenten geopereerd wordt is er totaal geen verstoring van de buikorganen.

Hierdoor en doordat de operatie openingen zo klein zijn is er heel weinig napijn en zal de hond meestal de dag na de operatie al weer doen alsof er “niets” gebeurd is. Het is echt een fantastische operatie methode.

 

Vaak wordt gezegd dat laparoscopisch opereren hetzelfde is als "pijnloos steriliseren". Maar dat is natuurlijk niet helemaal waar. Welke techniek er ook gebruikt wordt, het is nooit helemaal pijnloos.

 

De bij de operatie gebruikte medicijnen zorgen ervoor dat de patiënt van de ingreep niets voelt. Net als bij de traditionele operatie moeten er bij laparoscopische sterilisatie ook openingen in de buik gemaakt worden.

En zelfs de kleinste snede is gevoelig, stel je maar eens voor dat je met een naald in je eigen vinger prikt, doet voel je wel natuurlijk.

 

De gebruikte techniek is maar een klein onderdeel van een operatie. Andere zaken zijn van minstens even groot belang. Denk maar eens aan de voorbereiding voor de operatie, de gebruikte medicatie, de gekozen narcose, de bewaking van ademhaling en hartfunktie tijdens de ingreep, de gebruikte instrumenten, het soort hechtmateriaal en niet op de laatste plaats de kundigheid van de chirurg zijn zeer belangrijk.

 

Wij hechten groot belang aan de bewaking van de patiënt. Ons operatie team bestaat altijd uit 2 dierenartsen en een operatie paraveterinair assistente. Des te sneller er geregistreerd wordt dat er iets afwijkend is, des te sneller kan ingegrepen worden. Dat is van levensbelang voor de patiënt.

 

Wat nogal eens niet goed begeleid wordt bij andere dierenklinieken is de ademhaling van de patiënt tijdens de laparoscopische buikoperatie. Doordat de buik “opgeblazen” wordt met CO2-gas tijdens de laparoscopische ingreep om erin te kunnen werken, wordt de spontane ademhaling voor de patiënt moeilijker.

Bij ABC voor Dieren worden om die reden de laparoscopische buikoperaties uitsluitend met behulp van een beademingsmachine uitgevoerd. Op die manier is verzekerd dat de patiënt gedurende de hele ingreep van voldoende zuurstof voorzien wordt. Wel een heel veilig gevoel!

Niet alleen de zorg tijdens de operatie maar ook de nazorg maakt deel uit van een succesvolle operatie en herstel.

Tenslotte is ook de informatie en voorlichting richting de eigenaar een zeer belangrijk onderdeel voor het herstel van de patiënt.

 

Wat doen wij bij ABC voor Dieren

 

Controle vóór de operatie

 

Techniek

We gebruiken de techniek die voor de patiënt het minst belastend is.

Bepaalde ingrepen kunnen door middel van laparoscopie worden gedaan.

Voor honden lichter dan 12 kg en bij katten levert laparoscopie geen voordeel op. Deze patiënten zijn beter af met een traditionele operatie methode.

 

Pijn bestrijden

 

Voorbereiding

 

Chirurg

Al onze dierenartsen zijn ervaren en volgen verplicht jaarlijks vele nascholingen om op de hoogte te blijven van de allernieuwste medicijnen en technieken

 

Instrumenten en materialen

 

Bewaking

•  Hartbewakingsapparatuur middels ECG

 Continue temperatuurmeting

•  Ademgas bewaking meteen capnograaf, CO2 en zuurstof

•  Beademingsapparatuur.

•  Bloedzuurstof concentratie met een pulsoxymeter

•  Narcosegas concentratie meting met de isofluraanmeter

 

Nazorg in de kliniek

•  Onze operatie assistente controleert tijdens de recovery voortdurend ademhaling en temperatuur en onderneemt actie zodra dat nodig is.

 

Nazorg thuis

•  De patiënt gaat lopend naar huis. Wel is ze vaak nog wat onzeker op de benen.

•  Zorg thuis voor een comfortabele warme plek (maar niet te warm!).

•  Geef wat kleine beetjes eten en drinken als ze dat wil.

De volgende dagen bij het uitlaten de hond aan de lijn houden.

Door het scheren en het wondje van de operatie kunnen sommige honden jeuk krijgen rond de operatie wond. Als dat te heftig wordt kan een T-shirt omgekeerd aangetrokken worden of een speciaal daarvoor gemaakt hesje het Medical Petshirt. Slechts een enkele keer is een kap nodig.

Er hoeven geen hechtingen verwijderd te worden, deze zitten onderhuids en lossen vanzelf op.

 

Zijn er dan helemaal geen nadelen?

•  Eigenlijk niet, het enige is dat deze moderne, zeer geavanceerde operatie methode erg kostbare apparatuur nodig maakt. Met name de camera en de scopen waarmee in de buik gekeken wordt zijn erg duur. Daarnaast is er speciale apparatuur nodig voor de CO2 toediening in de buik en de instrumenten om de eierstokken op een goede manier uit de buikholte te kunnen verwijderen zonder dat daarbij bloedingen ontstaan. Wij gebruiken daarvoor een zeer geavanceerd humaan apparaat waarmee u in het ziekenhuis ook geopereerd zou kunnen worden.

•  Door het gebruik van al deze dure apparatuur ligt de prijs van de laparoscopische operatie hoger dan van de traditionele ingreep, maar dat is een heel goede investering!

Laparoscopie

Hond ABC voor Dieren Sterkliniek Amersfoort