Snel naar

 

- kennismaking

- openingstijden

- spoed

 

Bel voor info of afspraak

033 -472 18 27

ABC voor Dieren
Dierenkliniek
naar de sitemap van ABC voor Dieren

privacy

volg ons

VOLG ONS

sitemap

Volg ABC voor Dieren op twitter
volg ABC voor Dieren op facebook

Verhalen

Natuurlijk nagel gedrag

 

Als dierenarts heb je niet 7 jaar gestudeerd om nagels te knippen.

Toch wordt het vaak aan me gevraagd: Is het moeilijk? In principe niet. Lastig is het als de nagels donker zijn, dan zie je het "leven" niet. En niemand wil in het leven knippen want dat doet zeer en het gaat het bloeden. Ze zullen er niet dood aan bloeden maar toch.

 

Er is een trucje om donkere nagels te knippen. De truc is om niet meteen te knippen, maar eerst druk te zetten met de nagelschaar of nageltang. Zit je op het leven dan reageert het dier en dan knip je niet door. Dan zet je de tang iets terug en doe je hetzelfde. Pas als je geen reactie hebt, knip je. Het klinkt makkelijk, maar als je een dier hebt die het helemaal niet prettig vind dat er aan zijn poten wordt gezeten, dan heb je er thuis een hele klus aan.

 

Bij de meeste honden slijten nagels gewoon. Daar hoeven ze niet voor op asfalt of stenen te lopen. Wolven lopen nooit op asfalt en die slijten hun nagels ook gewoon. Bij oudere honden gaan de tenengewrichten soms wat doorzakken, dan komen de nagels verder van de grond en slijten ze minder. De duimnagel aan de voorpoot en de nagel van de Hubertusklauw of wolfsnagel (als ze die hebben) komt niet op de grond en slijt dus niet. Dat zijn nagels die men goed in de gaten moet houden.

 

En kattennagels dan, slijten die ook? Nee die slijten niet. Die horen juist heel scherp te zijn, want die zijn bedoeld om hun prooi mee te grijpen. Die hebben een heel mooi slijpsysteem. Elke keer als ze hun nagels scherpen, schilfert er een zijkantje af en zo blijven ze vlijmscherp. Ook trekken ze de nagels in bij het lopen. Mag je ze dan niet knippen? Jawel, vooral als katten wat ouder worden trekken ze hun nagels niet zo goed meer in en blijven ze overal aan hangen of groeien de nagels zelfs in. Als wij mensen last hebben van de scherpe nagels kunnen we ze knippen, bijvoorbeeld om ons bankstel te beschermen.

Het is moeilijk katten te overtuigen wat ze als krabpaal moeten gebruiken. U woont immers bij de kat in en niet andersom. Ik spreek uit ervaring kijk maar naar de foto: onze blinde kat heeft zo haar voorkeur.

 

Gepco van Bokhorst

 

Verhalen

Gepco van Bokhorst dierenarts ABC voor Dieren
kat
hond