Dieren algemeen

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

  • Gebitsverzorging
  • Gebit en voeding
  • Gebit schoonhouden
  • Poetsinstructies
  • Chippen
  • Verzekering
  • Vakantie
  • SMS-service
  • Feestdagen
  • Vuurwerk
  • Medische begrippen
  • Lasertherapie

Gebitsverzorging

Gebitsverzorging

Honden en katten hebben vaker gebitsproblemen dan de meeste mensen denken.

Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van het dier. Klachten variëren van slechte adem tot verlies van tanden of zelfs ontstekingen in belangrijke organen. Bacteriën uit de mond kunnen met name infecties veroorzaken in hart, lever en nieren. Dergelijke infecties verlopen vaak zeer ernstig.

Net zoals het voor jou belangrijk is regelmatig naar de tandarts te gaan, is het belangrijk het gebit van je huisdier dagelijks te verzorgen en regelmatig te controleren.

Bel ons nu voor een gebitscontrole: 033 - 472 18 27

Gebit en voeding

Gebit en voeding

Door de manier waarop wij onze huisdieren voeden, met "hapklare" brokken en zachte blikvoeding, maken we het wel erg moeilijk voor het natuurlijk reinigende mechanisme van het gebit om zijn werk te doen.

Eigenlijk zijn onze honden en katten roofdieren die flink grote prooien zouden moeten vangen én opeten. De taaie huid en weefsels van die prooidieren duwen de tanden en kiezen schoon van tandplaque. Geen plaque, geen tandsteen en een gezonde mondholte.

Natuurlijk zit niemand er meer op te wachten dat onze honden dagelijks met een konijn en de kat met een oude rat thuiskomt voor het avondeten!

De juiste tandheelkundige voeding, brokken die groter en taaier zijn kunnen erg goed helpen.

Wij hebben erg goede ervaring met het speciale tanden dieet Hill’s TD. Ook kauwbotten en kauwvellen bijvoorbeeld van Orozyme helpen de tanden en kiezen schoon te houden.

Gebit schoonhouden

Schoonhouden van het gebit

Tandplaque is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich voortdurend op de tanden vormt. Het bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Wanneer het niet verwijderd wordt, verkalkt tandplak binnen 24 uur naar tandsteen. Beide veroorzaken ontstoken tandvlees, wat zich weer kan uitbreiden en op den duur kan leiden tot ernstige klachten zoals verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen aan de vitale organen.

Net als mensen moeten honden en katten dus hun gebit schoonhouden om gezond te blijven. Maar zelf zullen ze dat natuurlijk niet doen, daar hebben ze jouw hulp voor nodig. Met de juiste verzorging en voeding kun je gebitsproblemen bij je huisdier voorkomen. Ook kun je tijdens het verzorgen direct het gebit controleren op de vorming van tandsteen.

Ga naar poets instructies voor de hond.

Poetsinstructies

Poetsinstructies

Stap voor stap

  • Laat je hond wennen aan het feit dat je zijn tanden aanraakt.
  • Laat dan je hond wennen aan de smaak van hondentandpasta (gebruik geen normale tandpasta!).
  • Ga langzaam met je vinger langs zijn tanden, alsof je deze poetst.
  • Poets dan lichtjes zijn tanden met bijvoorbeeld een vingertandenborstel.
  • Poets met een echte tandenborstel zijn hoektanden.
  • Poets daarna de rest van zijn tanden. Mocht dit goed gaan, probeer dan zijn voortanden te poetsen.

ABC voor Dieren beschikt behalve over heel veel kennis en voorlichting ook over een heel scala aan hulpmiddelen, tandenborstels, tandpasta’s, ontsmettende gels en middelen om de mondgezondheid te bevorderen. Vraag ons er naar!!

Chippen

Chippen van huisdieren

Als je huisdier wegloopt wilt je het natuurlijk zo snel mogelijk weer terugvinden.

Chippen is diervriendelijk en simpel. Je huisdier heeft er geen last van en kan de chip niet verliezen. Met een injectienaald wordt een microchip onder de huid ingebracht door de dierenarts.

De chip is zo groot als een rijstkorrel en bevat een uniek registratienummer. Met een speciaal afleesapparaat kan dit nummer zichtbaar worden gemaakt.

Je huisdier wordt geregistreerd bij Petlook, een databank voor dieren. Je kunt op de site van Petlook de gegevens zelf aanpassen.

Het plaatsen van een chip wordt door de huisdierverzekeraars vergoed.

Verzekering

Verzekering voor uw huisdier

Een goede zorgverzekering voor diergeneeskundige kosten kan helpen om de kosten van goede zorg voor uw huisdier in de hand te houden.

Bij de aanschaf van een huisdier heeft u de reguliere bezoeken aan de dierenarts waarschijnlijk wel ingecalculeerd, maar stel dat uw dier een ernstig (verkeers)ongeluk krijgt of levensbedreigend ziek is?

Op zo’n moment wilt u niet voor het dilemma komen te staan dat u het dier niet kunt laten behandelen, omdat u de kosten niet kunt opbrengen.

Hoe maakt u volledig vrijblijvend kennis met een maand gratis verzekering (MGV) van Petplan?

De dierenarts doet een gezondheidscontrole bij uw huisdier.

Wanneer uw huisdier voldoet aan de gezondheidscriteria tekent de dierenarts een gezondheidsverklaring af op de antwoordkaart van de MGV.

Na ontvangst (binnen 7 dagen na de gezondheidscontrole) is het dier 1 maand gratis verzekerd tot € 2.500,- tegen ziektekosten.

De ingangsdatum van de MGV is gelijk aan de datum van afgifte gezondheids-verklaring en er geldt voor deze verzekering geen wachttermijn. De MGV is geheel vrijblijvend, volledig gratis, zonder verdere verplichtingen en loopt na 1 maand automatisch af.

Vraag ernaar bij uw volgende bezoek aan ABC voor Dieren of maak gelijk een afspraak!

Vakantie

Op vakantie

Als je huisdier meegaat op vakantie moet je van te voren een aantal zaken regelen, maar ook als je huisdier thuis blijft.

ABC voor Dieren kan u ook helpen bij de soms uitgebreide (bloed)onderzoeken die vereist zijn bij bijvoorbeeld reizen naar Zuid-Afrika.

Bij het LICG vindt je meer informatie over reizen en vakantie, zoals:

  • Dierziekten in het buitenland
  • Invoereisen per land - Buiten Europa
  • Invoereisen per land - Europa
  • Vakantie - Uw dier blijft thuis
  • Vakantie - Uw dier gaat mee

Het LICG heeft folders gemaakt met allerlei informatie als je huisdier meegaat op vakantie en als je huisdier thuisblijft.

Bekijk de folder “Uw dier gaat mee

Bekijk de folder “Uw dier blijft thuis

SMS-service

Sms service voor ontworming

Gratis sms herinnering

Vindt u het ook zo lastig om netjes op tijd (4x per jaar) uw huisdier te ontwormen?

De perfecte oplossing daarvoor vindt u hier:

Sms ‘naam van je huisdier’ [spatie] ‘Milbemax AAN’ naar 06-42500042 en je ontvangt automatisch een bericht wanneer het weer tijd is om te ontwormen.

Zo bescherm je jouw huisdier én jouw gezin tegen de gevaren van een wormbesmetting.

Sms ‘naam van je huisdier’ [spatie] ‘Milbemax UIT’ naar 06-42500042 om je voor deze service af te melden.

Lees hier meer over ontwormen met Milbemax

Feestdagen

Feestdagen

De feestdagen in december zijn voor veel mensen iets om naar uit te kijken. Sinterklaas, Kerst en Oudjaarsavond zijn dagen om met de familie of vrienden bij elkaar te komen en te genieten van gezelligheid, heerlijk eten en cadeautjes. De sfeer in huis wordt verhoogd met een kerstboom, lampjes en kaarsen. Bij al die gezelligheid horen de huisdieren er natuurlijk bij. Om te zorgen dat ook voor hen deze dagen een feest zijn, is er een aantal dingen waar u op moet letten.

Vuurwerk

Vuurwerk

Voor ons mensen is de maand December een feestmaand maar voor veel (huis) dieren helemaal niet.

Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk.

Bij katten is eigenlijk het enige wat we kunnen doen zorgen dat ze op een veilig plekje weg kunnen kruipen op de dag zelf en de dagen daarvoor proberen zoveel mogelijk binnen te houden.

Bij honden is het belangrijk dat u deze angst erkent en de hond daarin steunt door middel van afleiding en aandacht en niet negeren.

Bij honden die angstig reageren maar nog wel herstellen kunt u  al vroeg starten (begin december) met een voedingsupplement Zylkene evt in combinatie met gedragsbegeleiding van een gedrags therapeut. Ook zijn er goede resultaten geboekt met de thunder shirts en adaptil banden/verdampers.

Er bestaan tegenwoordig zelfs geluidswerende oorbeschermers (mutt muffs)

Hier moeten de honden wel aan wennen dus op tijd gaan oefenen.

Voor dieren die heel erg angstig zijn werkt dit niet voldoende, dan is ons advies om vroegtijdig een afspraak te maken om de hond te onderzoeken en te bepalen welke medicatie het beste is (Sileo,Pexion)

Ook dat zou in combinatie kunnen met gedragstherapie.

Wij geven u hier wat algemene tips om deze dag(en) beter door te komen.

Voor honden is het met name van belang dat (als er nog niet zoveel angst is) om het te associëren met iets leuke of lekkers als er een knal is buiten, dus koekjes in de zak.

Zoek het vooral niet op!

Een vuurwerk filmpje in combinatie met voer/ hersenwerk is prima, vuurwerk afsteken naast een dier niet

Op de dag zelf kunt het beste heel vroeg een grote wandeling maken (aan de lijn) en daarna alleen korte stukjes dicht bij huis. De laatste wandeling om 20.00 uur.

Op oudejaarsavond  is het belangrijk dat de hond in zijn eigen mand/bench kan liggen en afleiding krijgt door middel van een zogenaamd hersenwerkje (KONG, likmat, bot)

Niet mee naar buiten nemen om middernacht maar ook niet alleen binnen laten.

Heeft u nog vragen dan kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.

Medische begrippen

Uitleg medische begrippen

Pre-anesthetisch onderzoek

Het klinische onderzoek dat uitgevoerd wordt vóór het toedienen van narcose middelen.

Hierbij wordt geluisterd naar het hart en de longen, de slijmvliezen worden bekeken en de algehele conditie wordt beoordeeld.

Pre-anesthetisch bloedonderzoek

Het bloedonderzoek dat uitgevoerd wordt vóór het toedienen van narcose middelen.

In ons laboratorium wordt het bloed direct onderzocht op een aantal belangrijke factoren die informatie geven of het dier de narcosemiddelen goed kan afbreken. Er wordt onderzoek gedaan naar de nierfunctie, de leverfunctie, suikerziekte, het eiwit gehalte van het bloed en het percentage rode bloedcellen van de patiënt.

Intuberen

Het inbrengen van een zachte siliconen buis (=tube) in de luchtpijp om de juiste hoeveelheid zuurstof en eventueel narcose gas te garanderen in de longen.

Extuberen

Het verwijderen van de tube uit de luchtpijp.

Bewakingsapparatuur

Apparatuur voor het bewaken van diverse lichaamsfuncties tijdens de operatie/narcose: ECG, capnograaf, pulsoxymeter, isofluraanmeter, thermometer.

ECG (ElectroCardioGraaf)

Apparatuur om elektrische stroompjes te meten die in het hart voor het samentrekken van de hartkamers en de hartboezems zorgen. Hiermee wordt de functie van het hart gecontroleerd.

Capnograaf

Apparatuur om de in- en uitademingsgassen van de patiënt te meten.

De capnograaf meet het gehalte aan zuurstof (O2)  en aan koolzuurgas (CO2) in zowel de inademings- als de uitademings lucht van de patiënt. In een grafiek wordt weergegeven hoe de patiënt ademt.

Pulsoxymeter

Apparatuur om het percentage van zuurstof in rode bloedcellen te meten. Hiermee wordt gecontroleerd of de zuurstof die de patiënt inademt ook werkelijk in het bloed terecht komt.

Isofluraanmeter

Apparatuur om het gehalte van Isofluraan (het narcose gas) te meten dat de patiënt in- en uitademt. Ook belangrijk om te weten als de patiënt naar de uitslaapkamer gaat, vanwege het in de lucht vrijkomen van narcosegassen.

Thermometer

Een thermometer meet de inwendige lichaamstemperatuur. Er kan een slokdarmsonde gebruikt worden die continue de inwendige kerntemperatuur weergeeft. De slokdarmsonde wordt vooral bij langdurige operaties gebruikt, omdat de patiënt dan teveel kan afkoelen.

Lasertherapie

Lasertherapie

Minder pijn, minder ontsteking en meer genezing!

De laser

Het laserlicht dringt door de huid zonder het te beschadigen en stimuleert het zelf herstellend vermogen van de huid en onderliggende weefsels. Dit heet fotobiostimulatie. Laserlicht therapie kan bij honden, katten, knaagdieren en reptielen toegepast worden (Pryor & MIllis, 2015).

Laserlicht stimuleert de genezing, vermindert pijn en remt ontsteking. De doorbloeding verbetert waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen aangevoerd en opgenomen worden. Diep in iedere met laserlicht behandelde cel wordt de stofwisseling op een hoger niveau gebracht.

Hierdoor wordt de genezing gestimuleerd. Genezing, pijn en ontsteking zijn de drie belangrijkste factoren waar lasertherapie een positief effect op heeft. Het is een zeer veilige behandelmethode voor dier en mens (Bradley, 2017).

Voordelen

Lasertherapie heeft grote voordelen voor uw huisdier en voor u.

  • Als uw huisdier verzekerd is dan wordt er vaak (een deel) vergoed van de laser therapie (Cotler, Chow, Hamblin & Carroll (2015). Hoeveel dit is verschilt per dierverzekering. Bekijk dit van tevoren even!
  • Therapie van uw dier bestaat meestal uit medicatie. Met lasertherapie kan medicatie vaak verminderd of helemaal gestopt worden en bij chronische aandoeningen scheelt dat ook in de  kosten (Cotler, Chow, Hamblin & Carroll (2015).
  • Laserlicht behandeling kan ook toegepast worden in combinatie met medicatie.  Lokale medicatie dringt onder invloed van laserlicht zelfs beter door in de huid Perego, Proverbio, Zuccaro & Spada (2016).
  • Omdat de nieren en lever de afvalproducten van medicatie moeten verwerken is het voor deze organen van belang dat door het gebruik van laserlicht therapie minder medicijnen afgebroken hoeven te worden.(Baiwa, 2016).
  • Lasertherapie heeft géén bijwerkingen (Riegel & Godbold, 2017). Medicatie heeft soms wel bijwerkingen, minder medicatie geeft dan ook minder kans daarop (Baiwa,2016).

Welke aandoeningen kunnen goed met laserlicht therapie behandeld worden?

Pijn

Huisdieren kunnen pijn hebben door verschillende

oorzaken, bijvoorbeeld door een infectie, ontsteking of trauma. Als uw dier pijn heeft is dit vaak te merken aan het gedrag, de houding en doordat ze zich anders bewegen of juist helemaal niet willen bewegen (Gameiro, Pereira, Cardoso & Concalo, 2015). Lasertherapie heeft een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Minder pijn betekent een betere kwaliteit van leven van uw huisdier (Griffin & Campbell, 2012).

Gewrichtsklachten

Gewrichtsklachten kunnen verschillende oorzaken hebben.

Als dieren ouder worden krijgen ze net als wij mensen vaak slijtage aan gewrichten, oftewel artrose. Vaak is dit pijnlijk voor uw dier (Core & Godbold, 2017). U kunt dit herkennen bij uw huisdier als ze minder makkelijk opstaan of gaan liggen, minder spelen en minder (makkelijk) lopen (Jang & Lee, 2012). Oudere dieren lopen een groter risico op bijwerkingen bij medicatie. Lasertherapie heeft geen bijwerkingen. Het is effectief tegen pijn waardoor uw huisdier zich makkelijker kan bewegen en zich beter voelt (Jang & Lee, 2012).

Hotspot

Een hotspot is een huidaandoening die vooral bij honden vaak voorkomt. Door een irritatie op de huid gaat het jeuken en als er aan gekrabd of gebeten wordt, ontstaat er een pijnlijke wond. Het ziet er uit als een rode en vochtige plek. Een veel voorkomende oorzaak voor een hotspot is een parasietenbeet (Looney, Huntingford, Blaeser & Mann, 2018).

Lasertherapie vermindert de pijn, wat er voor zal zorgen dat de hond minder obsessief aan de plek wil likken. De plek wordt minder vochtig, de zwelling  vermindert en het remt de ontsteking effectief. (Chung, Dai, Sharma, Huang, Carroll & Hamblin, 2012).    

‘Bumblefoot’

Tussenteendermatitis is een veel voorkomende ontsteking van de huid op de poten, met als oorzaak vaak atopie of allergie.

Het komt voor tussen de tenen, op de voetzolen en bij de nagels. Vaak gaan de dieren ook obsessief aan de ondervoeten likken of bijten (Gigliuto et al., 2014). Ook hierbij is de huid rood en vochtig en de poot ziet er gezwollen uit. Ook haaruitval kan ontstaan (Azra, 2017). Lasertherapie vermindert de pijnlijkheid en de vochtigheid. De bovenste huidlaag herstelt sneller, waardoor het risico op infectie minder is en er minder korstvorming optreedt.  Krabben aan de plek verminderd hierdoor (Medisch Centrum voor Dieren, 2017).

Wonden

Wonden kunnen ontstaan door bijten, vechten en vallen maar ook na likken aan een chirurgische wond na operatie. Wonden zien er vaak rood en vochtig uit soms zit er een korst op (Belshaw, Asher & Dean, 2016).

Door lasertherapie toe te passen zal de wond sneller sluiten, is er minder risico op een infectie en is er minder kans op littekenvorming (Wardlaw et al., 2018).

Allergie en atopie

Uw huisdier kan een vlooienallergie, voedselallergie of een atopie (geboren aanleg) hebben voor bepaalde stoffen waar de huid door gaat ontsteken. De huid van uw dier jeukt erg en door krabben of bijten wordt dit nog erger. Een hotspot is een wond die hierdoor kan ontstaan.

Er zijn vaak kale plekken te zien. Parasieten zoals vlooien en luizen zijn vaak oorzaak en te vinden met een vlooienkam. Teken zijn als een donkere speldenknop op de huid te zien. Bij schimmel- en gistinfecties zie je vaak huidschilvers (Looney, Huntingford, Blaeser & Mann, 2018). Laserlicht therapie is effectief bij de terug groei van haar op de kale plekken en het brengt de kapotte en geïrriteerde huid tot rust (Avci, Gupta, Clark, Wikonkal & Hamblin (2014).

Legger en Doorligplek

Een legger ontstaat als uw huisdier vaak en lang op een harde ondergrond ligt. De huid op de ellebogen of hak is hard, kaal en vaak zwart (Medisch Centrum voor Dieren, 2017).

Zowel bij een legger als doorligplek vermindert laserlicht therapie snel de irritatie en de zwelling. Het laserlicht stimuleert en versnelt de genezing (Pryor & Millis, 2015).  

Literatuurlijst

Avci, P., Gupta, G. K., Clark, J., Wikonkal, N., & Hamblin, M. R. (2014). Low‐level laser (light) therapy (LLLT) for treatment of hair loss. Lasers in surgery and medicine, 46(2), 144-151.

Arza, R., A. (2017). Oral Conditions. In Riegel, R., J. & Godbold, J., C. (2017). Lasertherapy in Veterinary Medicine: Photobiomodulation.(1e dr., pp. 166).

Bajwa, J. (2016). Canine pododermatitis. The Canadian Veterinary Journal, 57(9), 991.

Belshaw, Z., Asher, L., & Dean, R. S. (2016). The attitudes of owners and veterinary

professionals in the United Kingdom to the risk of adverse events associated with using non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to treat dogs with osteoarthritis. Preventive veterinary medicine, 131, 121-126.

Bradley, D., S., (2017). Wounds. In Riegel, R., J. & Godbold, J., C. (2017). Lasertherapy in Veterinary Medicine: Photobiomodulation.(1e dr., pp. 115-116).

Chung, H., Dai, T., Sharma, S. K., Huang, Y. Y., Carroll, J. D., & Hamblin, M. R. (2012). The nuts and bolts of low-level laser (light) therapy. Annals of biomedical engineering, 40(2), 516-533.

Core, D., M. & Godbold, J., C. (2017). Dermatological and Non-musculoskeletal Sof-Tissue Conditions. In Riegel, R., J. & Godbold, J., C. (2017). Lasertherapy in Veterinary Medicine: Photobiomodulation.(1e dr., pp. 115-116).

Core, D., M. & Godbold, J., C. (2017). Dermatological and Non-musculoskeletal Sof-Tissue Conditions. In Riegel, R., J. & Godbold, J., C. (2017). Lasertherapy in Veterinary Medicine: Photobiomodulation.(1e dr., pp. 121-122).

Cotler, H. B., Chow, R. T., Hamblin, M. R., & Carroll, J. (2015). The use of low level laser therapy (LLLT) for musculoskeletal pain. MOJ orthopedics & rheumatology, 2(5).

Gameiro, A., Pereira, N., Cardoso, J. C., & Gonçalo, M. (2015). Pyoderma gangrenosum: challenges and solutions. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 8, 285.

Gigliuto, C., De Gregori, M., Malafoglia, V., Raffaeli, W., Compagnone, C., Visai, L., ... &

Calabrese, F. (2014). Pain assessment in animal models: do we need further studies?. Journal of pain research, 7, 227.

Griffin, C., E. & Campbell. (2012). Muller and Kirk’s Small Animal Dermatology. Missouri: Elsevier Health Sciences

Jang, H., & Lee, H. (2012). Meta-analysis of pain relief effects by laser irradiation on joint areas. Photomedicine and laser surgery, 30(8), 405-417.

Looney, A. L., Huntingford, J. L., Blaeser, L. L., & Mann, S. (2018). A randomized blind placebo-controlled trial investigating the effects of photobiomodulation therapy (PBMT) on canine elbow osteoarthritis. The Canadian Veterinary Journal, 59(9), 959-966.

Medisch Centrum Voor Dieren. (2017). Kennisbank. Geraadpleegd op 11 oktober 2019, op https://www.mcvoordieren.nl/kennisbank

Perego, R., Proverbio, D., Zuccaro, A., & Spada, E. (2016). Low-level laser therapy: Case-control study in dogs with sterile pyogranulomatous pododermatitis. Veterinary world, 9(8), 882.

Pryor, B., & Millis, D. L. (2015). Therapeutic laser in veterinary medicine. Veterinary Clinics: Small Animal Practice, 45(1), 45-56.

Riegel, R. J. & Godbold, J. C. (2017). Laser Therapy in Veterinary Medicine: Photobiomodulation. West Sussex: John Wiley and Sons, Inc.

Wardlaw, J. L., Gazzola, K., Wagoner, A., Brinkman, E., Burt, J., Butler, R., ... & Senter, L. (2018). Evaluation of Laser Therapy on Surgical Incision Healing in Dogs. Frontiers in veterinary science, 5, 349.

Afbeeldingen zijn eigen werk.

Terug naar Dieren
Terug naar boven