Snel naar

 

- kennismaking

- openingstijden

- spoed

 

Bel voor info of afspraak

033 -472 18 27

ABC voor Dieren
Dierenkliniek
naar de sitemap van ABC voor Dieren

privacy

volg ons

VOLG ONS

sitemap

Volg ABC voor Dieren op twitter
volg ABC voor Dieren op facebook

Verhalen

Tweeling - eenling

 

In het voorjaar zie je gezellig alle lammetjes weer rondhuppelen. Meestal hebben de moeders twee of zelfs meer lammeren. Bij paarden en pony's zie je dat eigenlijk nooit, altijd maar 1 veulen. Dat is toch raar, zou toch moeten passen in zo'n grote buik. Toch is daar een hele goede reden voor.

 

De foetus, die in de baarmoeder van haar moeder zit, heeft voedingsstoffen nodig om te groeien. Ook de afvalstoffen moeten afgevoerd worden. Al die stoffen worden via de moederkoek of placenta uitgewisseld tussen het bloed van de foetus en het bloed van de moeder.

Elke diersoort heeft een andere vorm van "moederkoek". Bij mensen is dat echt een grote schijf (dus een koek) met daarin een enorme wirwar van bloedvaten van moeder en kind om elkaar heen gekronkeld. De uitwisseling is dan ook erg efficiënt.

Honden hebben net zo'n wirwar van bloedvaten, maar dan als een ring rondom de foetus heen.

 

En paarden dan? Die hebben eigenlijk niets. Die gebruiken de hele oppervlakte van de binnenkant van de baarmoeder en zij hebben geen koek of ring met een efficiënte wirwar van bloedvaten. Dus 1 veulen heeft de hele oppervlakte van de baarmoeder nodig om de voedingsstoffen en afvalstoffen goed te kunnen uitwisselen. Zeker aan het eind van de dracht, als het veulen heel hard groeit, heeft ze alle vierkante centimeters van de baarmoeder nodig. Daarom zie je ook bij tweelingdracht bij paarden dat het juist in de laatste periode van de dracht mis gaat.

 

Af en toe gebeurt er toch een wondertje en wordt er een paarden tweeling geboren, maar dat staat dan ook meteen in de krant.

Misschien lijkt het stom dat het zo geregeld is bij paarden. Maar als je ooit een plaatje hebt gezien van een bijna voldragen veulen in de buik van zijn moeder, dan denk je daar misschien anders over. De baarmoeder ziet eruit als een hangmat en het veulen ligt op zijn rug, net alsof het luiert: een prachtig relaxed gezicht. Vlak voor de geboorte draait het zich om en komt ter wereld alsof het een duik neemt. Mooi geregeld toch!

 

Gepco van Bokhorst

 

 

Verhalen

Gepco van Bokhorst dierenarts ABC voor Dieren
kat
hond