Snel naar

 

- kennismaking

- openingstijden

- spoed

 

Bel voor info of afspraak

033 -472 18 27

ABC voor Dieren
Dierenkliniek
naar de sitemap van ABC voor Dieren

privacy

volg ons

VOLG ONS

sitemap

Volg ABC voor Dieren op twitter
volg ABC voor Dieren op facebook

Uitleg medische begrippen

Pre-anesthetisch onderzoek: het klinische onderzoek dat uitgevoerd wordt vóór het toedienen van narcose middelen.

Hierbij wordt geluisterd naar het hart en de longen, de slijmvliezen worden bekeken en de algehele conditie wordt beoordeeld.

 

Pre-anesthetisch bloedonderzoek: het bloedonderzoek dat uitgevoerd wordt vóór het toedienen van narcose middelen.

In ons laboratorium wordt het bloed direct onderzocht op een aantal belangrijke factoren die informatie geven of het dier de narcosemiddelen goed kan afbreken. Er wordt onderzoek gedaan naar de nierfunctie, de leverfunctie, suikerziekte, het eiwit gehalte van het bloed en het percentage rode bloedcellen van de patiënt.

 

Intuberen: het inbrengen van een zachte siliconen buis (=tube) in de luchtpijp om de juiste hoeveelheid zuurstof en eventueel narcose gas te garanderen in de longen.

 

Extuberen: het verwijderen van de tube uit de luchtpijp.

 

Bewakingsapparatuur: apparatuur voor het bewaken van diverse lichaamsfuncties tijdens de operatie/narcose: ECG, capnograaf, pulsoxymeter, isofluraanmeter, thermometer.

 

ECG (ElectroCardioGraaf): apparatuur om elektrische stroompjes te meten die in het hart voor het samentrekken van de hartkamers en de hartboezems zorgen. Hiermee wordt de functie van het hart gecontroleerd.

 

Capnograaf: apparatuur om de in- en uitademingsgassen van de patiënt te meten.

De capnograaf meet het gehalte aan zuurstof (O2)  en aan koolzuurgas (CO2) in zowel de inademings- als de uitademings lucht van de patiënt. In een grafiek wordt weergegeven hoe de patiënt ademt.

 

Pulsoxymeter: apparatuur om het percentage van zuurstof in rode bloedcellen te meten. Hiermee wordt gecontroleerd of de zuurstof die de patiënt inademt ook werkelijk in het bloed terecht komt.

 

Isofluraanmeter: apparatuur om het gehalte van Isofluraan (het narcose gas) te meten dat de patiënt in- en uitademt. Ook belangrijk om te weten als de patiënt naar de uitslaapkamer gaat, vanwege het in de lucht vrijkomen van narcosegassen.

 

Thermometer: een thermometer meet de inwendige lichaamstemperatuur. Er kan een slokdarmsonde gebruikt worden die continue de inwendige kerntemperatuur weergeeft. De slokdarmsonde wordt vooral bij langdurige operaties gebruikt, omdat de patiënt dan teveel kan afkoelen.

 

 

Algemeen

bewakingsapparatuur
kat
hond