Snel naar

 

- kennismaking

- openingstijden

- spoed

 

Bel voor info of afspraak

033 -472 18 27

ABC voor Dieren
Dierenkliniek
naar de sitemap van ABC voor Dieren

privacy

volg ons

VOLG ONS

sitemap

Volg ABC voor Dieren op twitter
volg ABC voor Dieren op facebook

Konijn

Konijn

Voeding van het konijn

 

Een konijn is een planteneter en heeft behoefte aan heel veel vezels. Die zitten vooral in ruwvoer zoals hooi. Geef je konijn daarom elke dag onbeperkt hooi. Stro bevat ook veel vezels, maar heeft minder voedingswaarde. Ook in gras en groenten zitten vezels, wen je konijn hier langzaam aan om diarree te voorkomen. Niet elke groente is geschikt, van gasvormende groenten zoals kolen, prei en dergelijke kan je konijn erg ziek worden. Witlof, andijvie, wortelloof, radijsblad of een stukje wortel zijn, mits langzaam aangewend, wel prima groenten voor uw konijnen. Fruit en droog brood zijn weliswaar lekker, maar dikmakers. Daarnaast bevatten ze veel suikers die niet goed door het maag- darmkanaal verwerkt kunnen worden.

 

Het gezondst is het om, naast hooi, hardvoer te geven. Een groot voordeel van biks is dat het konijn alle voedingsstoffen binnenkrijgt in de juiste verhouding. Het vermoeden bestaat dat gemengd konijnenvoer kan leiden tot gebitsproblemen. Het is daarom aan te raden voor biks te kiezen. Houd wel in gedachten dat hooi het hoofdvoedsel moet zijn. Geef een volwassen konijn niet meer dan 20 gram brokjes per kilo lichaamsgewicht per dag zodat je konijn niet te dik wordt. Een actief buitenkonijn heeft meer voer nodig dan een rustig binnenkonijn. Weeg het konijn eventueel om zijn gewicht bij te houden.

 

Wij hebben erg goede ervaring met voeding van Supreme Science Selective voor konijnen, met recht een TOP-voeding. Omdat we zo enthousiast zijn over de kwaliteit van deze konijnen voeding verkopen we die bij ABC voor Dieren tegen zeer aantrekkelijke prijzen!

 

Konijnen eten een deel van hun keutels, de zogenaamde blindedarmkeutels, direct uit de anus op. In deze ontlasting zitten onmisbare voedingsstoffen. Vind je deze zachte, glimmende trosjes keutels vaak terug in het hok, dan is de kans groot dat je konijn teveel voer krijgt of te dik is (kan niet bij de anus komen met z’n bekje), rug- of tandproblemen heeft (pijn ervaart). Konijnen vinden het lekker om op takken te knagen, bijvoorbeeld van wilgen. Dit geeft ze wat te doen, het is goed voor de tanden en het levert extra vezels op. Geef je konijn geen knaagsteen, deze bevat teveel kalk en kan blaasstenen veroorzaken.

 

Een konijn moet onbeperkt vers water kunnen drinken. Je kan dit geven in een drinkflesje of in een stevige stenen bak.

 

 

download de folder over het konijn van het LICG

 

Download de folder

 

Meer informatie van het LICG over

 

- konijn

- myxomatose

- VHD

Konijn ABC voor Dieren Sterkliniek Amersfoort
Konijn ABC voor Dieren Sterkliniek Amersfoort