Snel naar

 

- kennismaking

- openingstijden

- spoed

 

Bel voor info of afspraak

033 -472 18 27

banner ABC voor Dieren Sterkliniek Amersfoort
logo Sterkliniek Dierenartsen Amersfoort
ABC voor Dieren
Sterkliniek Amersfoort
naar de sitemap van ABC voor Dieren

BMB  ©  2011-2012 ABC voor Dieren

logo Sterkliniek Dierenartsen Amersfoort
volg ons
volg ABC voor Dieren op facebook

VOLG ONS

Volg ABC voor Dieren op twitter

sitemap

download de folder van het LICG over vuurwerk

 

Meer informatie van het LICG over vuurwerk

Angst voor vuurwerk en onweer

Angst voor harde en onverwachte geluiden (zoals bij vuurwerk en onweer) komt vaak voor bij huisdieren, waarschijnlijk vaker dan je denkt.

 

Hier vind je een aantal praktische tips om je huisdier goed te begeleiden en hem te helpen van die angst af te komen.

 

De basis is om het dier tijdens een onweersbui en in de periode rond oudejaarsavond een veilig en vertrouwd plekje te geven. Dit kan de mand, een deken of eventueel een bench zijn.

Met vuurwerk kan het dier ook last hebben van het licht, een plek in een donkere kamer is dan het beste.

 

Het is belangrijk om niets te zeggen tegen je huisdier, want dieren begrijpen troosten niet. Ze vatten het troosten op als beloning, waardoor ze juist het ongewenste angstgedrag nog meer kunnen gaan vertonen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Angst-verlagende middelen

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een bang dier minder goed leert. Het heeft dan ook niet veel zin om een dier te trainen op het moment dat het bang is.

Door een angstverlagend middel te geven pak je de angst aan bij de basis. Deze middelen vertragen de angst van binnenuit, waardoor je de kans krijgt je huisdier te laten wennen aan harde en onverwachte geluiden.

Deze middelen hebben alleen effect als ze in combinatie met gedragstraining gegeven worden.

 

Homeopatische middelen

We hebben erg goede resultaten met het middel Puur® Nervositeit. Vooral redelijk angstige dieren reageren hier goed op. Met dit middel begin je ongeveer een maand van te voren en 3 dagen voor oudejaarsavond wordt de dosis verdubbeld.

 

Het is belangrijk om te weten dat homeopatische middelen een zogenaamde beginverergering kunnen geven: na 3-4 dagen lijkt de angst of stress erger te worden. Dit is een normaal verschijnsel en je moet gewoon doorgaan, het wordt vanzelf minder.

 

Het middel kan makkelijk rechtstreeks of met water met een plastic lepel of spuitje, in de bek (liefst een half uur voor of na het eten) gegeven worden. Als je huisdier het middel echt vies vindt, mag het eventueel met een heel klein beetje karnemelk gegeven worden.

 

Helaas kunnen we onweer niet voorspellen en heeft dit middel enkele dagen nodig om zijn werking te krijgen. Als huisdieren enorm bang zijn voor vuurwerk kunnen we ze niet zodanig veranderen dat ze het leuk gaan vinden, maar wel leren we ze om met de angst voor vuurwerk om te gaan.

 

We wensen je succes met het oefenen met je huisdier. Mochten er nog vragen zijn, je kan altijd met ons bellen.

 

Download hier de folder van het CCI over vuurwerk

 

Bekijk de video over vuurwerk van 100 seconden Dierenarts

 

Nieuws

kat
hond