Snel naar

 

- kennismaking

- openingstijden

- spoed

 

Bel voor info of afspraak

033 -472 18 27

ABC voor Dieren
Dierenkliniek
naar de sitemap van ABC voor Dieren

privacy

volg ons

VOLG ONS

sitemap

Volg ABC voor Dieren op twitter
volg ABC voor Dieren op facebook
download de folder van het LICG over vuurwerk

Angst voor vuurwerk en onweer

Angst voor harde en onverwachte geluiden (zoals bij vuurwerk en onweer) komt vaak voor bij huisdieren, waarschijnlijk vaker dan je denkt.

 

Hier vind je een aantal praktische tips om je huisdier goed te begeleiden en hem te helpen van die angst af te komen.

 

De basis is om het dier tijdens een onweersbui en in de periode rond oudejaarsavond een veilig en vertrouwd plekje te geven. Dit kan de mand, een deken of eventueel een bench zijn.

Met vuurwerk kan het dier ook last hebben van het licht, een plek in een donkere kamer is dan het beste.

 

Het is belangrijk om niets te zeggen tegen je huisdier, want dieren begrijpen troosten niet. Ze vatten het troosten op als beloning, waardoor ze juist het ongewenste angstgedrag nog meer kunnen gaan vertonen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Angst-verlagende middelen

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een bang dier minder goed leert. Het heeft dan ook niet veel zin om een dier te trainen op het moment dat het bang is.

Door een angstverlagend middel te geven pak je de angst aan bij de basis. Deze middelen vertragen de angst van binnenuit, waardoor je de kans krijgt je huisdier te laten wennen aan harde en onverwachte geluiden.

Deze middelen hebben vooral effect als ze in combinatie met gedragstraining gegeven worden.

 

Medicatie voor Oudejaarsdag/avond

Sileo® gel is een nieuw diergeneesmiddel om acute stress bij honden die samenhangt met geluid te voorkomen. Deze gel wordt op Oudejaarsdag en Oudejaarsavond in de juiste dosering aangebracht aan de binnenzijde van de wang en wordt daar opgenomen. Bij de eerste tekenen van angst wordt de eerste dosis toegediend. Eventueel kan vanaf 2 uur daarna nagedoseerd worden zolang als de geluidsoverlast blijft voortduren.

 

Medicatie om mee te beginnen al (ruim) voor Oudejaarsdag

Pexion® is een geregistreerd diergeneesmiddel voor het verminderen van onrust en angst geassocieerd met een fobie voor harde geluiden bij honden. Hierbij wordt geadviseerd tenminste 2 dagen vóór de geluidsoverlast al te beginnen met de medicatie. Met Pexion® tabletten mag echter óók al enkele weken eerder begonnen worden.

 

Alprazolam® mag NIET langer gebruikt worden in verband met de diergeneesmiddelenwet. De NVWA controleert hier streng op!

 

Feromonen en voedingssupplementen

Deze middelen geven via de aanmaak van bepaalde hersenhormonen een vermindering van de onrust en angst veroorzaakt door de harde geluiden. We hebben de beschikking over verdampers, speciale halsbanden en tabletten om dit tot stand te brengen.

 

Homeopatische middelen

We hebben ook goede resultaten met het middel Puur® Nervositeit. Vooral redelijk angstige dieren reageren hier goed op. Met dit middel moet je wel ongeveer een maand van te voren beginnen en 3 dagen voor oudejaarsavond de dosis verdubbelen.

Het is belangrijk om te weten dat homeopatische middelen een zogenaamde beginverergering kunnen geven: na 3-4 dagen lijkt de angst of stress erger te worden. Dit is een normaal verschijnsel en je moet gewoon doorgaan, het wordt vanzelf minder.

 

Het middel kan makkelijk rechtstreeks of met water met een plastic lepel of spuitje, in de bek (liefst een half uur voor of na het eten) gegeven worden. Als je huisdier het middel echt vies vindt, mag het eventueel met een heel klein beetje karnemelk gegeven worden.

 

Helaas kunnen we onweer niet voorspellen en heeft dit middel enkele dagen nodig om zijn werking te krijgen. Als huisdieren enorm bang zijn voor vuurwerk kunnen we ze niet zodanig veranderen dat ze het leuk gaan vinden, maar wel leren we ze om met de angst voor vuurwerk om te gaan.

 

We wensen je succes met het oefenen met je huisdier. Mochten er nog vragen zijn, je kan altijd met ons bellen.

 

Algemeen

Kijk op de afbeelding hiernaast om angst bij je huisdier te herkennen.

kat
hond